Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2009 15:31 - ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ
Автор: dominoto78 Категория: Забавление   
Прочетен: 1525 Коментари: 0 Гласове:
1



ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ


В римско време в обществените тоалетни се използвал сюнгер,прикрепен към пръчка,който бил поставян в гърне със солена вода,когато не се употребявал.Ако пътували,древните римляни носели със себе си парче плат и когато го ползвали,го закрепяли в разцепения край на пръчка.През Средновековието заможните европейци ползували парчета от одеала,а монасите обикновено разрязвали  на квадратни късове износените си одежди.Индусите и мюсюлманите в Азия използвали просто лявата си ръка-и след това я измивали с вода от кана.Така се появил строгият обичай никога да не слагат в устата си храна с лявата ръка.
Първата тоалетна хартия вероятно била произведена през 1857г. от фирмата "Гейти" в Ню Джърси,САЩ.Наричала се "дезинфекционна" и се продавала на пакети по 500 листа.Ролките тоалетна хартия за пръв път се появили през 1882г. в САЩ,но в Англия една компания още през 1880г. произвеждала ролки хартия,предназначена за бръснарниците за изтриване на бръсначите.Ролките не били перфорирани-хората просто откъсвали парче от хартията,когато им било необходимо.Днешните ролки са перфорирани,но не се късат там.През 90-те години на 19 век една английска фирма произвеждала плоски пакети с многопластова тоалетна хартия.По това време хората,които не можели да си позволят да купуват специална хартия за тоалетната,използвали подръчни неща като разкъсан вестник,например.Братята Скот от САЩ пуснали през 1899г. първата тоалетна хартия на рула с търговска марка.Първата мека хартия за тоалетна вероятно се е появила през 1932г.,когато собствениците на еврейска фирма избягали от хитлеристка Германия и се установили в Лондон.Фирмата "Андрекс" започнала да произвежда първата мека тоалетна хартия във Великобритания.Тя започнала да се продава обаче едва през 1945г. в края на Втората световна война.
През 1589г. кръщелникът на кралица Елизабет Първа,сър Джон Харингтън,изобретил клозет за собствената си къща в Келстън,близо до Бат.Кралица Елизабет Първа поръчала един за двореца си в Ричмънд,тъй като изобретението и направило голямо впечатление.Доста подобен на съвременна тоалетна,клозетът имал казанче за чистата вода,клозетна чиния отдолу,дръжка (в седалката) за освобождаване на вентила,за да потече водата,която дори минавала по специални канали,така че да мие цялата чиния.Основната разлика е, че се вливал в помийна яма вместо в канализационна тръба.Клозетът не станал популярен по две основни причини-в повечето къщи нямало водоснабдяване и подходящи дренажни канали. През 1586г. сър Джон Харингтън публикувал памфлет,в който описвал клозета,но дори и това не помогнало.Съвременната тоалетна се наложила едва след като през 1748г. бил изработен сачменият или поплавков вентил.Той се състоял от куха топка,която плава във вода и е прикрепена към края на лостче.Първият производител на клозети бил Джоузеф Брама,който започнал производството им през 1778г.След Брама редица други производители започнали да изработват тоалетни,особено през Викторианската епоха.Първата съвременна тоалетна била открита в Лондон на Флийт Стрийт през 1852г. и била само за мъже.Десет дни по-късно на Бенфорд Стрийт пак в Лондон била открита и тоалетна за жени.Таксата била два пенса "за ползване на основните удобства" и целта била да се получи печалба!За съжаление през 1852г. само 82 души ползвали обществената тоалетна,въпреки че били раздадени 50000 рекламни листове,за да се разясни на хората за какво служат тоалетните.imageimage


Тагове:   хартия,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dominoto78
Категория: Забавление
Прочетен: 322079
Постинги: 99
Коментари: 48
Гласове: 132
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930