Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2009 20:25 - КАКВА Е ТАЙНАТА НА ЩАСТЛИВИЯТ БРАК?-продължение
Автор: dominoto78 Категория: Забавление   
Прочетен: 915 Коментари: 0 Гласове:
2



Разпределението на социотиповете на логици и етици се пресича с това на делението на екстраверти и интроверти, като така се образуват четири групи на комуникативност.

1. Екстравертни етици, или “страстни”. Тяхната позиция в обществото е активното търсене на чувства. Те носят емоции на околните. Най-рано от всички сключват брак и най-често се развеждат.

2. Интровертни логици, или “студенокръвни”. Група, противоположна на първата. Позицията им е на пасивно очакване на чувствата. Комуникативността на тези типове протича по установени схеми и норми. Житейският им сценарий предполага късни бракове и отсъствие на повторни женитби. Браковете им обикновено се оказват най-несполучливи.

3. Екстравертни логици, или “делови”. Това е мъжки стереотип на комуникативност. Тяхната позиция е активно очакване на чувствата. Разчитат да срещнат своята половинка, докато си вършат работата. В романтичната литература такъв герой намира бъдещата си възлюбена, спасявайки я от някаква беда.

4. Интровертни етици, или “духовни”. Това е женски стереотип на комуникативност. Тази позиция може да се характеризира като пасивно търсене на чувствата. Те сами избират партньорите, които им импонират и им подават някакви косвени сигнали. Тази категория хора е най-склонна към сценария, свързан със създаването на дом, с разпределение на задълженията на мъжки и женски.

С КОГО ЩЕ ТИ Е ДОБРЕ

“ Делови” и “духовен” - пълна съвместимост. При възникване на разногласия “деловият” активно въздейства на “духовния” и последният без особена съпротива се поддава на това влияние. Благодарение на умението на “духовния” се изглаждат всички по-остри противоречия.

“ Страстен” и “студенокръвен” - пълна съвместимост. При възникване на разногласия “страстният” въздейства върху “студенокръвния”, за да промени поведението му. “Студенокръвният” не се поддава, но с течение на времето поведението му се пренастройва, тъй като се променя собствената му оценка за ситуацията. “Страстният” е удовлетворен от това и конфликтът затихва.

“ Делови” и “студенокръвен” - частична съвместимост. “Деловият” се опитва да използва “студенокръвния” за своите цели, но опитите му не водят до нищо. След редица неуспехи стремежът на “деловия” да промени положението угасва и партньорите се отдалечават един от друг, но вътрешно равновесие все пак се постига.

“ Страстен” и “духовен” - частична съвместимост. Всеки от тях чувства, че възникналият помежду им конфликт се отразява много негативно на жизнената дейност на другия. Но “духовният” ще се старае да промени собственото си поведение, защото точно това е нужно на “страстния”, и тъй като “духовният” отстъпва, покой все пак настъпва.

С кого ще ти е зле «Страстен» и «делови». Всеки се стреми да промени поведението на партньора си, но и двамата активно не желаят да се пренастройват към другия. «Деловият» се потопява в работата си, а «страстният » се стреми да изяснява отношенията им. Конфликтът става все по-сериозен.

«Духовен» и «студенокръвен». При възникване на разногласия всеки се стреми преди всичко да се промени сам. Откликът на «духовния» е по-бърз и забележим, затова той започва да смята, че се принася в жертва за спокойствието в семейството. «Студенокръвният» сякаш не забелязва тези умиротворителни действия и така се създава впечатлението, че не цени саможертвата на «духовния», което поражда напрежение в отношенията.

Двама «делови». Всеки се стреми да въздейства на партньора си, за да постигне собствените си цели, но и двамата са безчувствени към такова въздействие. Поради това в двойката нерядко възникват кратки, но интензивни конфликти.

Двама «страстни». В такава двойка неизбежно възникват взаимни обвинения. Всеки ще въздейства на другия, но никой няма да иска да отстъпи. Всеки ще смята, че другият не го разбира, затова ще проявява силно желание да изяснява отношенията. Въпреки опитите за доказване на правотата обикновено това не води до нищо и по тази причина конфликтът дълго не затихва

. Двама «духовни». Всеки ще се стреми по всякакъв начин да избягва сблъсъците. Това стабилизира двойката като цяло, но ако конфликт между тях все пак възникне, всеки ще смята, че причината за това е у другия. В такава, макар и компромисна двойка, всеки е обиден и не е откровен с другия.

Двама «студенокръвни». Лошото в такъв съюз е недостатъчната активност и душевна топлота. Единият остявя намира другия и е доволен, че той също «не го закача». Възникналите конфликти угасват бързо, тъй като «не се налива масло в огъня».

image


Тагове:   каква,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dominoto78
Категория: Забавление
Прочетен: 322571
Постинги: 99
Коментари: 48
Гласове: 132
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930